Övergång från Tum till Millimeter

Innan vi dyker in i själva övergången, från 1 1/2 tum till millimeter (mm), låt oss först förstå vad dessa måttenheter är och var de vanligtvis används.

Tum är en brittisk imperativ som påminner oss om sina koloniala rötter, främst använd i länder som USA och Storbritannien. Å andra sidan används millimeter över hela världen, vilket är en del av det metriska systemet.

Ämnet får mer relevans när vi behandlar områden där dessa två olika mätstandarder korsar varandra, som byggbranschen eller produktionsteknik. En förståelse av övergången mellan dessa två mätsystem kan underlätta livet i många situationer.

Så hur omvandlar vi tum till mm? Normalt är 1 tum lika med 25,4 mm. Men vad om vi har decimaltum att konvertera, till exempel i vårt fall: 1 1/2 tum, som också kan uttryckas som 1,5 tum?

Tum Decimaltum Millimeter(mm)
1 1.0 25.4
1 1/2 1.5 38.1
2 2.0 50.8
2 1/2 2.5 63.5

Som tabellen visar, genom att multiplicera antalet tum med 25,4 kan vi få motsvarande mått i millimeter. I vårt specifika fall, tar vi 1,5 (för 1 1/2 tum) och multiplicerar det med 25,4, vilket ger oss svaret 38,1 mm.

Att tänka på

Att kunna konvertera från tum till mm är en färdighet som oftast används inom byggbranschen, maskinteknik, och hantverk. Vad detta innebär för individen kan variera, men att kunna konvertera mellan dessa två mätsystem kan spara pengar, tid och möjligtvis sinnesro.

För att förenkla konverteringarna ännu mer, finns det innebyggda omvandlare online och i de flesta smartphone kalkylatorer idag. Detta minskar behovet av att manuellt utföra dessa beräkningar.

Vi hoppas att denna artikel har gett dig en klar förståelse av hur du omvandlar 1 1/2 tum till mm och att kunna använda den här kunskapen i dina framtida projekt.

Nästa inlägg

Cecilia Fors – från falurött till kungligt blått

tor jan 26 , 2023
Cecilia Fors från Falun slog igenom som komiker och skådespelare innan hon blev känd för den stora allmänheten som ICA-Cindy. De senaste åren har det […]
Comedian