Få skådespelare är så folkkära som Allan Svensson. Få har missat Allan Svenssons braksuccé Svensson, Svensson tillsammans med Suzanne Reuter. I den äldre generationen kanske man kommer ihåg Allan Svensson i Lars Molins storserie Tre Kärlekar, eller som Sune Bengtsson i filmerna om Hassel.   

Snabba fakta om Allan Svensson

Född1951
Ålder71 (2022)
MakaFrånskild (tidigare maka Maria Sjögren)
GenombrottHedebyborna, tv-serie 1978-1982. Regi Håkan Ersgård.
BostadsortStockholm (men har även en lägenhet i Malmö)

Allan Svensson många kända roller

Få skådespelare har gjort så mycket, och med så många, som Allan Svensson. Förutom komedier som Svensson, Svensson med Suzanne Reuter och Sanna Ekman, eller fars med Robert Gustafsson har Allan Svensson spelat i mer allvarsamma dramer som Rid i Natt av Wilhelm Moberg. Några andra kända exempel är:

 • Hedebyborna (1978-1982)
 • Sammansvärjningen (1986)
 • Tre Kärlekar (1989-1991)
 • Fasadklättraren (1991)
 • Vinterviken (1996)
 • En riktig jul (2007)
 • Fröken Frimans krig (2013)

Därtill kommer en lång rad roller på teatern, inte minst på Stockholms stadsteater där Allan Svensson har ingått i den fasta ensemblen. Det kanske mest fascinerande med Allan Svensson är just hans bredd, det finns väl ingen genre inom skådespeleriet som han inte har testat. 

Allan Svensson som röstskådespelare

Även om Allan Svensson är mest känd för alla sina roller inom film, tv och teater borde han vara omskriven som en av Sveriges mest produktiva röstskådespelare för tecknade filmer och dataspel. Hans röst går att känna igen i en lång rad filmer, som:

 • Bernard och Bianca i Australien (1990)
 • Rädda Willy (1993)
 • Monsters, Inc. (2001)
 • Hajar som hajar (2004)
 • LEGO-filmen (2014)
 • Superhjältarna 2 (2018)

Kanske är hans röst känd för alla svenska Harry Potter-fans som har växt upp med de dubbade versionerna av filmerna. Där hittar man Allan Svensson på rollistan, som Hagrid! 

Allan Svensson, ett komikergeni

Allan Svensson må ha gjort en stor mängd roller, många i allvarsamma dramer. Men vem spelar han bäst om inte i komedier och sketcher? I sina bästa stunder är Allan Svensson närmast ett komiskt geni. Vem kan glömma Allan Svensson som advokaten till Conny (spelad av Björn Skifs) i filmen strul, eller i sketcher med andra giganter som Magnus Härenstam? 

En annan av Allan Svenssons allra roligaste roller är som Mr Morfar i föreställningen med samma namn vid Ystad teater, eller den som Erik Svahn i Rakt ner i fickan från 2016. Rakt ner i fickan är ursprungligen en brittisk fars från 1994, som skrevs av Michael Cooney men blev mycket populär och exporterad till en rad andra länder. 

Allan Svensson om sin ålder

I en artikel i Expressen från 2019 berättar Allan Svensson att han för första gången hade varit tvungen att ställa in föreställningar på grund av hälsoskäl. Anledningen var att hans ben inte fungerade som de skulle. De skakade och efter några minuter var han tvungen att sätta sig för att inte falla omkull. 

Efter ett antal läkarbesök och undersökningar visade det sig att det inte var något fel på honom. Benen var bara för svaga för att bära honom. Läkarens ordination? Träning! 

Det är lätt att noja över sin ålder när man passerar 65-årsstrecket och där är ingen, inte heller Allan Svensson, förskonad. Men man blir aldrig gammal så länge man lär sig nya trix. Allan Svensson är en livsnjutare som fortsätter att hitta nya utmaningar, nya äventyr. I samma artikel berättar Allan Svensson om sin nyfunna kärlek Ami, en hyresvärdinna från Göteborg.  

Man undrar hur han hinner med allt utan att gå sönder av stress och prestationsångest. Själv verkar han ta det hela med ro och glädje. Han hävdar i alla fall att han inte har några planer på att varva ner och att jobbet alltid har varit hans stora hobby. Med den inställningen kan man kanske förstå hur han har kunnat vara så produktiv genom åren!

Nästa inlägg

Roligt tal till 50-åring

lör jan 14 , 2023
När man firar en 50-årsdag är det alltid roligt att ge personen ett gott skratt. Ett roligt tal till en 50-åring kan vara perfekt för […]