Cecilia Fors från Falun slog igenom som komiker och skådespelare innan hon blev känd för den stora allmänheten som ICA-Cindy. De senaste åren har det varit lite tystare från Cecilia. I dag är hon bosatt på Östermalm i Stockholm, har två barn och är ingift i den adliga familjen von der Esch.

Kortfakta om Cecilia Forss/von der Esch

Namn?Helga Cecilia von der Esch, tidigare Cecilia Forss
Ålder?Född 1985
Instagram?Ja, cissivonderesch 
Familj?Maken Fredrik von der Esch, döttrarna Fredrika (född 2019) och Theodora (född 2020)

Cecilia Forss tidiga karriär 

Cecilia Forss föddes och växte upp i Falun. Som barn var hon en spelevink som redan då tyckte om att skådespela, stå på scen och underhålla. Hon satte ofta upp pjäser inför klassen och som sjuåring gick hon med i en teatergrupp i Falun. Hon kan Astrid Lindgrens alla barnfilmer utan och innan och hennes första humorförebild, Karlsson på taket, inspirerade henne så mycket att hon under en lång period gick klädd i snickarbyxor.


När Cecilia var tonåring flyttade familjen till Stockholm och Cecilia började på Kulturamas dramalinje. I Stockholm fick hon olika ströjobb inom underhållningsbranschen. Hon sökte till scenskolan, men kom aldrig in. Som 19-åring fick hon sin första filmroll, en liten roll i filmen Masjävlar.

Cecilia Forss satsning som skådespelare

Efter filmdebuten har Cecilia synts i både film, radio, tv och på scen. Hon har samarbetat mycket med Nour El-Refai, som hon lärde känna 2006 när de båda jobbade med TV3:s humorprogram ”Hus i helvete”. De två kvinnorna har jobbat ihop både på scen och i TV.

Cecilia tillhör Uppsala Stadsteaters ensemble. 2010 blev hon nominerad till en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i filmen “I rymden finns inga känslor”. 2011 var Cecilia sommarpratare i Sommar i P1. I fem år (till 2014) spelade hon butiksbiträdet Cindy i Icas reklam. 2015 deltog hon i Pluras kök (säsong 5, avsnitt 5) och 2022 deltog hon i TV4:s dansprogram Let’s Dance.

Cecilia har en varierad meritlista att stoltsera med. Här är hennes rollprestationer i urval:

 • Masjävlar (2004)
 • I Anneli (2010)
 • I rymden finns inga känslor (2010)
 • Hur många lingon finns det i världen? (2011)
 • Solsidan (2012)
 • Black widows (2016)
 • Storm på Lugna gatan (2018)
 • Playa del Sol (2019)
 • Ring mamma! (2019)
 • Fullt Hus (2020)
 • Sviten (2022)

Cecilia Forss i dag

Cecilia är gift med juristen Fredrik von der Esch, som hon beskrivit som sitt livs kärlek. Tillsammans har de två döttrar, Fredrika och Theodora.

I och med giftermålet rör sig Cecilia nu i de kungliga finrummen. Familjen von der Esch är adlig och umgås med kungafamiljen. Fredrik von der Esch är gudson till drottning Silvia. I detta sammanhang kan tilläggas att Fredrik tidigare har jobbat på samma advokatfirma som prinsessan Madeleines ex-fästman Jonas Bergström.


Cecilia jobbar vidare som skådespelare och komiker. Hon drivs av en lust att berätta historier, gestalta och vara kreativ. Numera kan hon också titulera sig barnboksförfattare med böckerna “Fislandet” och “Paketlandet”. De tar upp känslor, vilket Cecilia tycker är det mest intressanta vi har. Hon tycker att det är roligt att få väva ihop tabubelagda ämnen, som rädslor och skam, med humor.

Cecilia Forss – kuriosa

Cecilia von der Esch kallas Cissi. Både Cissi och Cilla är vanliga smeknamn för Cecilia.

I tonåren jobbade Cecilia Forss som modell.

Cecilia Forss var tidigare förlovad med skådespelaren Alexander Salzberger. Hon har berättat att han under en gemensam resa lät tatuera in hennes namn på sitt bröst. Ett tydligt sätt att fira sin kärlek till henne, kan tyckas, och Cecilia uppskattade hans spontanitet.

Cecilia von der Esch reser mycket och har i ett samtal om Arlanda kläckt idén att flygplatsen borde ha ett ställe för manikyr och pedikyr, där man kan ta hand om sina naglar och fötter inför semesterresan. 

Cecilia Forss är inte ensam om sitt namn, om nu någon trodde det. Vid en sökning på nätet visar det sig att det finns flera kvinnor med detta namn i Sverige. Stavningen av Fors varierar, vissa stavar med ett s och andra med två. Exempelvis finns i Uppsala en förtroendevald politiker med exakt samma namn och stavning, Cecilia Forss.

En annan namne är skidskytten Cecilia Fors, med ett s alltså. Hon är skidlärare och har utbildat sig till idrottsledare på Lillsveds Folkhögskola. Ytterligare en Cecilia är boxaren med efternamnet Braekhus. Gratis streaming av boxningsmatchen Cecilia Braekhus vs Klara svensson är eftersökt på nätet. Namnen Cecilia, med efternamnet Heikkilä, är en författare som bland annat skrivit boken A Christmas Sweater for Nina.

Nästa inlägg

Jag är lapp och jag har mina renar

tor jan 26 , 2023
Innehåll visa 1 Att vara lapp och ha sina renar 1.1 Livet som samer 1.2 Respektera Samisk Kultur Att vara lapp och ha sina renar […]