Fia med knuff (Ludo på engelska) är ett gammalt brädspel som spelas världen över. Med hjälp av tärningen går fyra spelpjäser runt spelplanen. Hamnar ens spelpjäs på en motståndares ruta knuffas motståndaren tillbaka till start. Den som kommer i mål med alla fyra spelpjäser först vinner spelet.
Snabbfakta om Fia med knuff
Namn | Fia med knuff eller Ludo |
Typ av spel | Brädspel |
Antal tärningar | 1 |
Antal spelare | 2-4 spelare |
En sketch med Lars Ekborg gav Fia med knuff ett uppsving
Fia med knuff är ett brädspel som härstammar från ett urgammalt indiskt spel vid namn Pachisi. De regler vi förknippar med dagens Fia med knuff har vi dock använt i lite mer än 100 år, närmare bestämt sedan år 1896, då spelreglerna patenterades.
I Sverige fick spelet ett uppsving år 1967 efter en sketch med Margaretha Krook, Gunwer Bergkvist och Lars Ekborg i underhållningsprogrammet Estrad. Det påhittade spelet som spelas i sketchen heter Skattkammarön, men är uppenbart baserat på Fia med knuff, och referenser till Fia med knuff nämns i sketchen.
Fia med knuff och Ludo har samma regler
Vi säger ofta Fia med knuff i Sverige, men resten av världen säger Ludo. Och det har blivit mer och mer populärt att säga Ludo även i Sverige sedan onlinespelens intåg. Vilket namn du än väljer är reglerna desamma.
Bra att veta innan du börjar
I Fia med knuff tävlar 2-4 spelare om att få sina spelpjäser från sin egna startposition till målet i mitten av brädet. Varje spelare har fyra spelpjäser av samma färg. De klassiska färgerna på spelpjäserna är:
- Röd
- Grön
- Blå
- Gul
Spelpjäserna förflyttas medsols på spelplanen med hjälp av tärningskast, och den spelare som först når mitten med alla sina pjäser har vunnit spelet.
Starten
En spelares spelpjäser får börja gå ut ur sin startposition enbart om spelaren slår en etta eller sexa med tärningen. Slår spelaren en etta kommer spelpjäsen ut med ett steg. Om spelaren däremot slår en sexa får spelaren välja om hen ska gå ut med två spelpjäser på samma gång, men bara gå ett steg, eller om hen vill gå ut med enbart en spelpjäs men i stället gå sex steg. Man kan alltså flytta ut flera spelpjäser ur sin startposition innan man nått i mål med den första.
Spelaren får slå ett extraslag om tärningen slog en sexa, vare sig hen väljer att gå ut med en eller två spelpjäser, eller förflytta en spelpjäs som redan har börjat sin gång på spelplanen.
Knuffen
“Knuffen” i Fia med knuff betyder att om en spelpjäs hamnar på samma spelruta som en motspelares spelpjäs, så knuffas motspelarens spelpjäs tillbaka till startpositionen, och denne får börja om sin rutt runt spelplanen mot målet. Det är däremot inte tillåtet att hamna på en ruta där spelaren redan har en annan spelpjäs. Man får inte heller gå om sina egna spelpjäser.
Att gå i mål
När en spelpjäs gått ett varv runt spelplanen är det dags att stega in i mittgången mot mål. Spelrutorna som leder in mot mål är säkrade, man kan med andra ord inte bli tillbakaknuffad därifrån. För att gå i mål med en spelpjäs måste den exakta siffran slås med tärningen, annars studsar spelpjäsen tillbaka det antal steg som överstiger.
Ett fint bräde i trä eller spela gratis online – välj efter egen budget!
Det är såklart roligt att hålla traditionen vid liv och låta Fia med knuff förbli ett brädspel. Det finns många varianter av brädspelet att köpa i olika prisklasser: allt från budgetplast till fina träspel. Eller varför inte göra din egna spelplan tillsammans med barnen? En pärlplatta lämpar sig extra bra till just Fia med knuff!
Ta en shot ur spelpjäsen
För den festglada spelaren finns till och med Fia med knuff där spelpjäserna är shotglas, så att den som knuffas ut måste ta en shot på väg tillbaka till startpositionen!
En liten engångssumma för att slippa reklam online
Vill du hellre spela online finns det gratis appar att ladda ner. Reklamen i gratisapparna brukar dock bli ett irritationsmoment i längden, så det kan vara värt att investera någon tjugolapp i en reklamfri premiumapp.