Svenskar är ett folk som historiskt tagit väl hand om sin hälsa. En svensk livsstil präglas av tid i naturen, spel, fika, vänner och mycket annat. Det finns mängder av olika sätt vi svenskar tar hand om vårt välmående, och då alla är olika så fungerar vissa saker bättre för vissa än för andra. Var därför inte rädd att prova nytt och ge saker och ting en andra chans. Här nedan hittar du några tips på hur du kan ta hand om ditt välmående på svenskt vis!

Omfamna konceptet ”lagom” fullt ut

Att omfamna konceptet ”lagom” är en viktig del i att vara svensk. Att göra saker “lagom” grundar sig i en vilja att hitta balans mellan olika delar av livet, och på så sätt undvika att saker går till överdrift. Det kan handla om allt från jobb och träning till sociala aktiviteter och mat. Genom att omfamna och leva “lagom” så undviker du det överflöd som präglar en stor del av dagens samhälle. Att leva lagom är en form av livsstil som främjar välmående och hälsa på många olika sätt.

Prioritera tid i naturen

Även att prioritera tid i naturen är en stor del av svensk identitet och är viktigt för vårt välmående på många sätt. Svenskar är ett folk som historiskt sett spenderat mycket tid i naturen, vilket med tanke på förutsättningarna inte är så konstigt. Vi har tillgång till världens finaste skogar nästan oavsett var i landet vi befinner oss. Forskning visar att du genom att vara ute i naturen kan minska stressnivåerna, bli mer kreativ och på sikt förbättra ditt humör. Att spendera tid utomhus och i naturen är ett sätt att koppla av från vardagsstressen och få tid för sig själv. Vad man sedan väljer att göra utomhus spelar egentligen inte så stor roll. Bara genom att vistas utomhus kan man räkna med hälsofördelar på flera fronter.

Koppla av med hjälp av spel

Ett lite nyare sätt som många svenskar väljer för att koppla av och ta hand om sig själva är att spela casino slots och andra spel. Under 2022 spelade den genomsnittliga svensken för runt 3 200 kr per person, och det blir ett allt mer populärt sätt att spendera sin tid. Det fina med denna typ av spel är att det passar lika bra för den som vill ta hand om sig själv genom avkoppling, som för den som vill ha något händelserikt och spännande.

Fika – ett svenskt måste

En lista som involverar Sverige och välmående är inte komplett utan att rekommendera lite fika. Fika är som ni alla vet en viktig del av svensk kultur. En kopp kaffe och något gott därtill är ett säkert sätt för att minska stress och ge dig lite mer lugn i tillvaron. Fika är också en social aktivitet som bidrar till gemenskap med andra, vilket även det såklart är viktigt för ens välmående.

Träna på en lagom nivå

Att träna är viktigt, det är något man får höra gång på gång, och visst är det så. Men, man måste faktiskt inte träna hårt för att få hälsofördelar. Träning är viktigt men det är också viktigt att inte överdriva. Därför rekommenderas det att ta med sig begreppet lagom även hit. Genom att träna lagom mycket så får du alla hälsofördelar men slipper onödiga skador och utmattning. Oavsett vilken träningsform du väljer så kan det förbättra din hälsa bland annat genom förbättrad kondition, ökad styrka och som konsekvens även bättre sömn.

Ta en paus med en digital detox

Något som blivit allt mer populärt i takt med att allt mer blir digitaliserat är att göra en digital detox. En digital detox har visat sig vara viktig för att ta hand om vår mentala hälsa. Att alltid vara uppkopplad är inte bara positivt och kan leda till mycket stress och överstimulans. Med mobilen ständigt i handen kan det vara svårt att koppla bort från jobbet, familjen, vännerna och sociala medier. Genom en digital detox tar man en paus från allt det där, och kan på samma gång lägga överbliven tid på att plocka upp nya aktiviteter som inte involverar skärmar.

Nyttja de svenska sjöarna

Som en fortsättning på punkten kring tid i naturen, så vill vi stryka under hur bra det kan vara för ens välmående att besöka någon av alla svenska sjöar. Vi är bortskämda med vår fina natur och tar den ofta för givet, men att bada och besöka Sveriges sjöar kan faktiskt även det ge många hälsofördelar. Sjöar är i regel en avkopplande miljö och det finns hälsofördelar både för den som vill bada eller bara ta det lugnt i dess närhet.

 

Nästa inlägg

Sås till kyckling och ris grädde

tis mar 28 , 2023
Innehåll visa 1 Sås till kyckling och ris grädde 1.1 Ingredienser 1.2 Så här gör du 2 Slutord Sås till kyckling och ris grädde Sås […]