De enormt populära saker som kallas fidget toys dök upp som en explosion i två vågor. En sommar hade alla barn och ungdomar fått mani på fidget spinners. Små metall- eller plastmojänger som snurrar medan man håller fast dem på mitten. Sägs vara avkopplande och bra för stressreducering eller för personer som har koncentrationssvårigheter.

Men hur gör man fidget toys? De spinners som kom ut först var i princip enbart fabrikstillverkade. Formgjutna i plast eller metall och med kullager för att snurra smidigt. Idag har fidget spinners fått mängder av nya släktingar och de har fått släktnamnet fidget toys. 

Vad är en pop it, är det också en fidget toy?

Helt rätt, pop its är en av den senare vågens fidget toys som verkligen gjort stor succé. Dessa är oftast gjorda i färgglad gummi eller plast och består av en platta med gropar som man kan poppa åt ena och andra hållet. Från början var de fyrkantiga, åttkantiga eller runda. 

Allteftersom försäljningen ökade kom pop its i alla möjliga tänkbara former. Varför inte köpa en pop it formad som en enhörning eller ett hjärta. Bollar, nyckelringar, väskor, mobilskal, i princip allt går att köpa med pop it. Precis som alla andra succéer finns det givetvis flertalet varianter och märken som gör fidget toys. Så som simple dimple-varianten som är en vidareutveckling av pop it med annat utseende men samma funktion. Och även dessa sägs förstås vara bra vid koncentrationssvårigheter, när man behöver något att pilla med.

Hur gör man då fidget toys, kan man göra själv?

Fidget toys har utvecklats och är ett samlingsnamn för alla dessa små “leksaker” som man kan pilla med för att hjälpa koncentrationen eller lugna stressen. Det finns plasttuber med kulor i, mjuka labyrinter med kulor i, djur med gelekulor i och så vidare. Vissa av dem kan du helt klart göra själv.

Att sy labyrinterna är inga problem. Att skapa stressbollar med ballonger och potatismjöl är populärt och och i de flesta leksaksaffärer kan du köpa små set för att själv göra fidget toys eller stressbollar och slajm.

Nästa inlägg

Mysteriet med: hur gammal blir en katt?

tis sep 20 , 2022
Den normala åldern för en katt är 15 år. Beroende på hur den lever kan detta bli kortare likväl som längre. Det är inte unikt […]