De flesta kulturer har haft sina egna spel och lekar som barnen har lekt och vuxna har spelat för att få tiden att gå. Spel har ofta använts som ett sätt att lära barn olika saker, som matematik eller geografi. Andra gånger har de varit mer avkopplande, men alla kulturer har alltid haft någon form av spel. Idag är det enkelt att hitta bästa online casino på nätet och välja bland ett stort utbud, men hur såg det ut förtiden?

Hur spelade man under medeltiden?

Under medeltiden var det vanligt att man spelade spel som idag kallas brädspel. På Lödesö museum har man kommit fram till att 250 spelpjäser hittats från medeltiden. Man spelade ofta med tärningar och ibland var det de enda som krävdes för spelet. Då tävlade man om vem som fick flest ögon i ett kast. Men även på medeltiden kunde spelande bli problematiskt och vissa spel var endast till för myndiga.

När började man spela schack?

Schack är ett av de äldsta och mest kända spelen i världen. Det sägs att det uppfanns i Indien, och sedan dess har det blivit ett av de mest populära spelen i världen. Runt år 1000 har man hittat spelregler för schack i Europa, men man vet att både formen på spelpjäserna och en del regler förändrades när spelet kom till Europa. I Indien var spelpjäserna kopplade till armén och militärstyrka, medan de gjordes om till samhällsklasserna i Europa. Schack har alltid varit ett favoritspel bland kungar och adlar, och det är inte konstigt att det finns så många olika varianter av spelet. Schack kan spelas på flera olika sätt, men grundreglerna är alltid densamma.

Hur ser spel ut idag?

Spel har alltid varit en populär form av underhållning, och det är inte svårt att förstå varför. De flesta spel är mycket utmanande och kräver både skicklighet och taktik för att vinna. Dessutom är det alltid roligare att spela tillsammans med andra människor. Spel har utvecklats mycket under de senaste decennierna, och idag finns det ett stort utbud av olika typer av spel som engagerar många sinnen. Man kan spela online mot andra människor i realtid, eller så kan man ladda ner och installera programvaran på sin dator. Det finns även många mobilspel som man kan spela när man är på språng. Idag finns det nästan ingen begränsning för hur man väljer att tillbringa sin fritid, och det gör bara livet mer intressant och roligare.

Nästa inlägg

Fia med knuff – damma av rätt regler för att komma igång

fre dec 9 , 2022
Fia med knuff (Ludo på engelska) är ett gammalt brädspel som spelas världen över. Med hjälp av tärningen går fyra spelpjäser runt spelplanen. Hamnar ens […]
board game