Semester. Kul! Det är du värd! Givetvis packar ni in er i bilen och styr kosan mot Öland. Det är ju trots allt svenskarnas semestermecka. Om man inte räknar med Gotland och Mallorca, så klart. Ni stannar en dag i Kalmar och njuter av slottet, konstmuseet och den mysiga staden. Ni strosar på kullerstensgatorna och sitter vi havet i solnedgången.

Nästa dag sitter ni i bilen igen och svänger av mot bron. Det är första gången du ser den i verkligheten och du blir förvånad över hur lång Ölandsbron är – vilken längd! Och höjd! Högt upp på den höga delen får du svindel och distraherar dig med att googla “hur lång är ölandsbron”. Tack och lov är det inte du som kör.

Ölandsbron är 6 072 meter lång och stod klar 1972. På den tiden var den Europas längsta bro. Tidigare gick endast mindre färjor och båtar mellan Öland och fastlandet, vilket gjorde att ön blev mycket isolerad. Det pågick faktiskt en massflytt från Öland under 1960-talet, men trenden vände i och med att bron stod klar.

Hur lång är Ölandsbron i km?

Eftersom det var femtio år sedan bron byggdes har mycket förändrats sedan dess. Bron var från början inte byggd till att klara av så mycket trafik som den utsätts för idag. Både av turister och åretruntboende. Därför pågår det ständigt reparationsarbeten på bron. Det ökade trycket tillsammans med nya miljö- och säkerhetsregler har gjort att Ölandsbrons sex km repareras om och om igen. 

På Ölandsbron är det inte tillåtet att cykla och den som har kört bil där förstår varför. Det är både trångt och väldigt högt över vattnet. Det kan dessutom blåsa rejält. Under högsäsong går det cykelfärjor över Kalmarsund, där du enkelt kan åka över med din cykel.

Nästa inlägg

Frågor till tjejer - Enkla, roliga, sexuella & vågade

tor sep 22 , 2022
Först och främst kan det vara en utmaning att komma igång och prata med en tjej. Inte minst när tjejen är snygg. Oavsett om du […]