Sverige är ett relativt stort land till ytan, om än inte det mest tätbefolkade i världen. Och över hela Sverige-kartan finns det mängder med svarta prickar som talar om att det ligger en stad, ort eller kommun på platsen. Vid en snabb överblick framstår de verkligen som jättemånga. Men, hur många kommuner finns det i Sverige egentligen?

Hur många kommuner finns det i Sverige idag?

I dag finns det 290 kommuner i Sverige. Många av dem är mycket vackra, och värda ett besök. Faktiskt skulle det inte ens ta ett helt år för en människa att besöka Sveriges alla kommuner, om man väljer att besöka en kommun per dag!

En gång i tiden fanns det dock ännu fler kommuner i Sverige. 1952 fanns det så många som 2 498 kommuner i vårt avlånga land. Det kan tyckas vara lite för många. Och det höll Riksdagen med om, som redan 1946 klubbade igenom den kommunreform som trädde i kraft just 1952. Då halverades antalet svenska kommuner, till 1 037 stycken. Därefter har flera reformer och kommundelningar genomförts, till det antal kommuner vi har idag.

Hur många kommuner och landsting finns det i Sverige?

Den som ställer frågan “hur många kommuner och landsting finns det i Sverige” har sannolikt inte hängt med i utvecklingen de senaste åren. Det var länge sedan vi hade landsting i Sverige. I dag heter det “regioner”, och av sådana finns det 21. Som kuriosa kan nämnas att Gotland räknas som både en kommun och en region.

Hur många kommuner finns det i Sverige och universum?

Ställer man samma fråga gång på gång, kommer man lätt in på tankar om existens och vår tid på jorden. Hur många kommuner det än finns i Sverige, är vi ändå bara en liten fluglort sett till det stora universum som finns ovanför våra huvuden. Samtidigt är det just där vi befinner oss. Och eftersom inget annat land har exakt samma kommunsystem som Sverige, så är svaret på frågan “Hur många kommuner finns det i Sverige och universum” helt enkelt  “290” i båda fallen. 

Nästa inlägg

Sudda sudda bort din sura min

lör feb 4 , 2023
Innehåll visa 1 Att förstå Sudda sudda bort din sura min 1.1 Ursprung och tolkningar av Sudda sudda bort din sura min 2 Varför Sudda […]