Har man barn i förskoleåldern som precis pratat om solsystemet och alla planeter kanske man får frågan “Hur varm är solen?” både en och tusen gånger. Kanske för att de inte minns men mer troligt för att det är roligt att föräldern inte minns och att siffran är så svindlande hög.
Frågan behöver dock delas upp i flera då solen har olika temperaturer.
- Hur varm är solen på ytan besvaras enklast med 6000 grader celsius.
- Hur varm är solens kärna besvaras med ca 15,7 miljoner grader.
Vill man svara lite mer ingående finns det ett mer komplext svar på frågan om solens yta. Inom solforskningen har man kommit fram till att solens tunna yttre atmosfär är väldigt het med temperaturer upp till flera miljoner grader. Vid solens synliga yta är det sen de 6000 graderna som angavs ovan. Några hundra kilometer ovanför solens yta finns kromosfären och där är det svalare: runt 4000 grader. Forskarna vet inte varför det är så.
Hur varm är solen inuti?
Alltså hur varm är solens inre? Och hur vet man svaret? Dels räknar forskarna ut det. De senaste decennierna har det dock funnits ett sätt att också genom mätningar verifiera att dessa uträkningar är korrekta. De kärnreaktioner som bygger helium av väte inne i solens kärna ger ifrån sig några små partiklar som heter neutriner och som går rakt igenom solen (och jorden) utan att stoppas. I laboratorier djupt under jordytan har man byggt instrument som kan fånga några få av dessa solneutriner. Dessa räknar man och då får man en siffra på temperaturen.