Säg adjö till osäkerhet: Kan man duscha när det åskar?

Förmodligen har du hört detta en tidigare: du bör inte duscha när det åskar eftersom en blixt kan slå ned i huset och skada någon som befinner sig i duschen. Men hur mycket sanning ligger det i detta gamla fraser? Och vad ska du göra om ett åskväder bryter ut mitt under din dagliga rengöring?

Är det farligt att duscha när det åskar?

Sanningen är att risken är mycket mindre än man kanske tror. Blixtningsstriken leder oftast inte till olyckor i hemmet, trots den populära uppfattningen. Duschvattnet kommer från rör som inte är elektriskt ledande, vilket gör det svårt för elektriciteten att färdas genom det.

Detta betyder dock inte att risker inte existerar. Elektriciteten kan fortfarande resa genom metallkranar och duschkabiner eller andra objekt i våta miljöer kan vara potentiellt farliga om de oskyddade under åskan. Därför kan det ändå vara bäst att vänta tills stormen är över innan du kliver in i duschen.

Tips för säkerhet under åskväder

Säkerhetstips Beskrivning Anledning
Begränsa telefonanvändning Undvik att använda fasta telefoner vid åskväder. Mobiltelefoner är ok. Blixtar kan träffa telefonlinjer och orsaka skador.
Stäng av elapparater Drag ut proppar till elektroniska apparater och släck ner dem om det är möjligt. Denna åtgärd kommer att förhindra skador på grund av eventuella strömspikar orsakade av blixtstålet.
Nära fönstren Om du befinner dig i ett rum med fönster, är det bästa att stänga dem. Blixtar kan potentiellt skada fönstren och orsaka glasfragment.
Undvik vattensamlingar Försök att inte gå barfota på våta golv och undvik att röra vid vatten. Vatten kan leda el, vilket ökar risken för elektrisk stöt under ett åskväder.

Sammanfattning

Så kan man duscha när det åskar? Teoretiskt sett, ja. Men det finns ändå en viss risk involverad, även om den är liten. För att minimera eventuella faror är tips som att stänga av elektriska apparater, stänga fönstren och vänta tills stormen är över innan du går in i duschen bra åtgärder att följa. Och i slutändan, om du är orolig eller känner dig osäker, kommer ingen dusch vara värd risken.

Nästa inlägg

Dolce & gabbana the one edp

tor jan 5 , 2023
Innehåll visa 1 Utforska Dolce & Gabbana The One EDP 2 Listan över Fördelar med Dolce & Gabbana The One EDP Utforska Dolce & Gabbana […]