Vad menas med Kub-test resultat 1 på 20000?

Kub-test, som även kan refereras till som KUB (kromosomundersökning), är en väldigt exakt metod för att beräkna sannolikheten för kromosomavvikelser hos ett ofött barn. Ett resultat av 1 på 20000 indikerar att risken för att det ofödda barnet ska ha någon sorts kromosomavvikelse är mycket låg – 1 på 20000, vilket i praktiken betyder att chansen är mycket liten.

Hur utförs Kub-testet?

För att utföra ett Kub-test måste mamman gå igenom en serie undersökningar, däribland en blodprov och ultraljud skanning. Även om denna typ av testning inte ger några garantier, hjälper de till att identifiera eventuella risker baserat på ålder, historik och medicinsk bakgrund.

Därefter följer informationen specificerad i tabellen nedan:

Steg i testning Metod Syfte
Steg 1: Konstatering av graviditet Blodtest Konstatering av HCG-nivåer
Steg 2: Ultraljud Ultraljud För att kontrollera fostrets helformation
Steg 3: Ytterligare testning Blodprov För att identifiera eventuella risken för Down syndrom eller annan kromosomavvikelse.
Steg 4: Resultat Intervju med läkare För att diskutera resultaten och planera för framtida steg.

Vad innebär ett Kub-test resultat 1 på 20000 egentligen?

Att få ett Kub-test resultat 1 på 20000 betyder i korthet att chansen att ditt barn har en kromosomavvikelse är mycket liten. Det är viktigt att komma ihåg att detta dock inte kan ge en 100% garanti. Om du har några frågor, diskutera gärna med din läkare för att bättre förstå den totala bilden.

Notera detta: även om ett Kub-test kan identifiera risker, är det bara en metod som används bland många för att övervaka hälsan hos det ofödda barnet. Vid ytterligare frågor rekommenderas att rådgöra med sjukhusets medicinska personal eller din egen läkare.

Nästa inlägg

Anita lindblom en dans på rosor

mån mar 20 , 2023
Anita Lindblom är en ikonisk personlighet i svensk populärmusikhistoria, särskilt för hennes framträdanden i låten ”En Dans På Rosor”. Denna artikel kommer att ge en […]