Vad är Mat för diabetiker typ 2?

Att hantera typ 2-diabetes kan vara en stor utmaning, speciellt när det gäller att välja rätt sorts mat. Men oroa dig inte, det finns ett stort utbud av hälsosamma och läckra recept som kan hjälpa till att kontrollera ditt blodsocker samtidigt som du stillar din hunger. Här kommer vi att ge dig några recept för personer med diabetes typ 2.

Hur väljer man rätt mat?

När du har typ 2-diabetes, behöver du tänka på vad, när och hur mycket du äter. Det handlar inte bara om att undvika socker, utan du ska också ta hänsyn till mättade fetter, kolhydrater och salt.

Ingrediens Fördelar Hur mycket bör jag äta?
Fullkorn Ger fiber och energi Runt hälften av dina dagliga kolhydrater
Proteinrika livsmedel Håller blodsockret stabilt Minst 15% av dina dagliga kalorier
Frukt och grönsaker Rika på vitaminer och mineraler Minst fyra portioner om dagen
Omättade fetter Förbättrar kroppens insulinanvändning Max 35% av dina totala dagliga kalorier

Ditt kostintag bör anpassas beroende på din energinivå, din vikt och andra relaterade hälsoförhållanden. Låt oss nu gå vidare till några recept som kan hjälpa dig att hålla ditt blodsocker under kontroll.

Recept för personer med diabetes typ 2

1. Grönsakssoppa: En god soppa gjord på grönsaker som morötter, selleri, lök och spenat. Det är också ett utmärkt sätt att få i sig fiber och vitaminer.

2. Grillad lax med quinoa: Lax är rik på hälsosamma omega-3-fetter och protein, medan quinoa ger långsamma kolhydrater och fiber.

3. Kycklingsallad med avokado: Denna sallad är full av protein från kyckling och hälsosamma fetter från avokado.

Kontrollera alltid portionstorlekar och var noga med att välja hela, obehandlade livsmedel när det är möjligt. Medan dessa recept är bra för personer med typ 2-diabetes, kommer en individuell kostplan alltid göra ett bättre jobb för att uppfylla dina specifika behov. Du bör därför diskutera din kost med en dietist eller läkare.

Nästa inlägg

När kommer leif och billy säsong 7

ons mar 8 , 2023
Innehåll visa 1 Längtan efter Leif & Billy – Säsong 7 1.1 Säsong 7 – vad vi vet så här långt 1.2 När kommer Leif […]