Vad är Reseavdrag?

Reseavdrag ges till personer som reser för arbetsrelaterade ändamål. Med tanke på de höga kostnaderna för transport i Sverige, har detta avdrag blivit en viktig faktor att överväga speciellt för personer vars arbete innebär regelbundna resor.

I det här avsnittet kommer vi att diskutera hur mycket man kan få tillbaka genom reseavdrag, vilka krav som ställs, och hur processen fungerar.

Hur Räknar Man ut Reseavdraget?

Reseavdraget räknas ut genom att använda dina kostnader för transport – det vill säga bil, tåg, buss eller flyg – samt andra kostnader som uppstår på grund av den arbetsrelaterade resan.

Det finns dock en högsta gräns för hur mycket man kan dra av. Detta är beloppet före skatt, så nettoinkomsten (efter skatt) kommer att vara lägre.

Transportmedel Kostnad Potentiell Återbetalning*
Bil 3.50 kr per kilometer Upp till 18.5 kr per kilometer
Tåg Beroende på biljettpris Upp till 80% av kostnaden
Buss/Flyg Beroende på biljettpris Upp till 80% av kostnaden
Övriga Kostnader (Boende, Måltider) Beroende på belopp Upp till 80% av kostnaden

*på antagandet att du är i högsta skattebracket på 50%

Hur Får Man Tillbaka Pengar Genom Reseavdraget?

De pengar man får tillbaka genom reseavdraget betalas ut som en minskning av din skatt. Om du har rätt till ett reseavdrag på 10 000 kr, betyder det att du betalar 10 000 kr mindre i skatt det året.

För att ansöka om reseavdrag, behöver du lägga till det i din självdeklaration under rubriken ”Resor till och från arbetet”. Det är också viktigt att hålla alla kvitton och dokument som styrker dina kostnader.

Sammanfattning

Resor för arbetsrelaterade ändamål kan vara dyra, men reseavdraget kan hjälpa till att minska påfrestningen på din plånbok. Genom att noggrant hålla reda på dina kostnader och korrekt fylla i din självdeklaration, kan du dra nytta av detta skatteavdrag och kanske få tillbaka en betydlig summa pengar.

Nästa inlägg

Ac milan mot dinamo zagreb laguppställning

fre mar 3 , 2023
Innehåll visa 1 Omspännande Match Mellan Ac Milan och Dinamo Zagreb 2 Vad Du Kan Förvänta Dig Omspännande Match Mellan Ac Milan och Dinamo Zagreb […]