Det är biskopen i Visby stift som blivit avkragad och innebär att han blivit uppsagd med omedelbar verkan. Därmed får han inte längre stå tjänst med att utföra kyrkans vigningslöften. Anledningen ska ha varit att biskopen hade en utomäktenskaplig relation.

Ansvarsnämnd för biskopar tog beslutet

Efter att Svenska Kyrkan fått reda på att Thomas Petersson har haft en affär med en person utanför äktenskapet blev händelsen ett ärende hos ansvarsnämnden. Eftersom affären har blivit betraktad som ett äktenskapsbrott har Thomas Petersson blivit av med sin befattning som biskop.

Ett historiskt beslut

Enligt ordförande i ansvarsnämnden var det ett historiskt beslut. Inte sedan relationen mellan Svenska kyrkan och staten blev ändrad år 2000 har en biskop blivit förklarad som obehörig när det gäller utövandet av vigningstjänst.

Thomas Petersson biskop Flashback

Trots att det finns olika berättelser om vem Thomas Petersson har varit otrogen med finns mycket som tyder på att det varit en anställd hos Svenska Kyrkan. Thomas har under tiden som biskop varit gift. Han har också enligt Flashback blivit anmäld flera gånger av kollegor inom Svenska kyrkan för hans affär med en anställd. Thomas Petersson själv har bekräftat att affären är ett faktum. Dessutom har han uttryckt att han upplever stor sorg över hela händelsen.

Nästa inlägg

Vikingafäste webbkryss

fre nov 26 , 2021
Det finns många vikingafästen i Norden och det förekommer ofta även i korsord. Med en diameter på 240 meter var Aggersborg den största vikingaborgen i […]