”Hur många föräldradagar får man?” är en ständigt populär sökning. Det finns en lag som säger att man kan ta ut föräldradagar till ett barn under 480 dagar. När det gäller de flesta av dessa baseras ersättningen du får på den inkomst du haft innan ditt barn kom. Har du ensam vårdnad är alla 480 dagarna dina. Delar du vårdnaden delar ni också dagarna.

Men det finns undantag. Den ena parten kan överlåta 180 dagar till den andra föräldern. Hur många föräldradagar man får ge bort är nämligen också en ständigt aktuell undran. Av alla dagar ligger 90 av dem på en ersättning på endast 180 kronor, som är den lägsta nivån.

Hur många föräldradagar får man spara efter 4 år?

Det har nyligen skett en analys av reformen som gör gällande att man bara kan spara 96 dagar från det att barnet fyller 4 år tills dess att barnet fyller 12 år. Det kan även gälla när barnet slutar årskurs fem. Det här gäller de barn som är födda efter 1 januari 2014.

De som har barn som är födda innan 1 januari 2014 kan ta ut föräldradagar tills barnet avslutat sitt första år i grundskolan. Eller fram till den dag som barnet fyller 8 år. Så hur många föräldradagar man får spara efter 4 år beror på när barnet är fött.

Hur många föräldradagar får man vid tvillingar?

Att få tvillingar tas det hänsyn till och era föräldradagar förlängs, men inte alls med det dubbla. Ni som föräldrar får i alla fall mer än vad ni hade fått om ni bara fått ett enda barn. Totalt handlar det om 660 dagar som ni kan vara hemma med era tvillingar. Det är snudd på två år.

Då är det 180 dagar som hamnar inom gränsen för lägsta nivån av ersättning, och för resterande 480 dagar gäller sjukpenninggrundande nivå.

Nästa inlägg

Swedish krona to philippine peso today

sön feb 19 , 2023
Innehåll visa 1 Allt om Svenska kronan till Filippinska peso idag 2 Faktorer som påverkar växelkursen 3 Slutsats Allt om Svenska kronan till Filippinska peso […]