Sjöö Sandström är något så ovanligt som en klocktillverkare som tillkommit i närtid. Sjöö Sandström slog upp portarna till sin tillverkning så sent som 1986, vilket i de här sammanhangen gör dem till riktiga juniorer. Detta kan jämföras med Rolex och Breitling som båda började tillverkas 1905 och därmed har dryga hundra år på nacken. Sina unga år till trots, Sjöö Sandströms klockor är eftertraktade, både för kvaliteten och designen.

Snabba fakta om Sjöö och Sandström

Vad?Sjö och Sandström tillverkar vackra klockor av högsta kvalitet
Var?Sjö och Sandström är ett svenskt företag med huvudkontor på Ringvägen i Stockholm.
Grundades?År 1986
Varför?För att du vill ha en exklusiv klocka, som symboliserar det som Skandinavien står för. Enkelhet, förfining och frihet.

Sjöö och Sanström – med målet att sätta Sverige på klockkartan på nytt

Inspirerade av urmakaren Henning Hammarlund, bestämde de två ingenjörerna och klocknördarna Christer Sjöö och Mikael Sandström att sätta Sverige på kartan internationellt när det gällde klockor av yppersta klass. I dag är en klocka från Sjöö och Sandström inte bara en stautssymbol utan en fingervisning om ägarens sofistikerad smak. 

Sjöö och Sandströms klockor är designade att hylla det skandinaviska och det välstånd som kännetecknat och kännetecknar den skandinaviska halvön. Inte ett välstånd med fokus på det materiella, utan ett välstånd kännetecknat av frihet, enkelhet och sensualism.

Sjöö och Sandström har bland annat sammarbetat med det svenska flygvapnet i utvecklandet av klockor för stridspiloter. Samarbetet resulterade i den hyllade modellen UTC Skydiver. UTC Skydiver lever upp till 35 speciella kriterier framtagna av militären och flygvapnet.

En annan variant av UTC, UTC orc, har tagits fram i samarbete med Volvo Ocean Race. Klockan är avsedd att klara extrema förhållanden under segling.

Klockor från Sjöö och Sandström, redan klassiker i klockvärlden

Klockor från Sjöö och Sandström har snabbt seglat upp som favoriter i den dyrare klassen av kvalitetsklockor. Trots företagets relativa ungdom, i förhållande till många av konkurrenterna och kollegorna i branschen, har man redan utvecklat ett antal modeller som blivit riktiga klassiker.

Ett exempel på detta är Jubilee steel, ett smidigt kvartsurverk, som i all enkelhet uppvisar en slående elegans. Klockan kompromissar inte med Sjöö Sandströms fokus på teknik, innovation och exklusiv design.

En annan klocka som blivit både en klassiker och ett samlarobjekt är modellen Royal Steel Worldtimer. Klockan beskrivs som globetrotterns självklara val. Den kan hantera och visa tid för två olika tidszoner samtidigt. Klockan har ett automatiskt urverk och är vattentät till 100 meters djup. Klockan är som namnet antyder i rostfritt stål, men finns i en rad utförande, bland annat i ett mattsvart alternativ samt i klassiskt borstad finish. 

Sjöö Sandström – “Landsort 459m”

Klockan Landsort 459 m är något av ett signum på vad Sjöö Sandström står för. Sjöö Sandström önskade tillverka ett perfekt dykarur som skulle klara påfrestningarna av riktigt stora djup.

Klockan är konstruerad att klara det stora tryck och de stora påfrestningar som uppstår då du befinner dig 459 meter ned i havet. Det maximala djupet i ravinen Landsort, som är det största djupet i Östersjön.

Den tekniska innovationen, kopplad till det nordiska och svenska ursprunget är kännetecknande för Sjöö Sandströms klockproduktion. En produktion som utöver pression och stor ingenjörskonst, kännetecknas av småskalighet och närhet mellan producent och brukare.

En annan mycket speciell klocka är modellen Royal Capital, där Sjöö Sandström samarbetat med schweiziska Vaucher. Resultatet har blivit en designmässigt fulländad klocka där svenskt design möter schweizisk precision. Klockan är redan en eftertraktad dyrgrip och begagnade exemplar går ofta till mycket höga priser.

Sjöö Sandström, klockor för livet.

En klocka från Sjöö Sandström kostar pengar, en hel del pengar. Men deras klockor är också en investering för livet och sannolikheten är hög att klockan även överlever sin ägare. Med sin tidlösa design och enkelhet, blir en klocka från Sjöö Sandström heller aldrig omodern, eller går ur tiden.

Sjöö Sandström är ännu ett exempel på ett företag som satt Sverige på kartan. Inte genom sin storlek eller höga omsättning. I stället är det inom innovation och design som Sjöö och Sandström skördar framgångar och får beundran. De är ett utmärkt exempel på enastående ingenjörskonst som kombineras med vacker och tidlös design, som i sin tur förmedlar en känsla av lyx, utan att verka extravagant och pråligt.

Några klassiker från Sjöö och Sandström

  • Landsort 459m
  • Royal Steel
  • UTC Skydiver
  • Chronolink

Nästa inlägg

Lev som du vill och inte som du lärt dig

lör jan 21 , 2023
Innehåll visa 1 Lev som du vill och inte som du lärt dig 2 Vad betyder det att ‘leva som du vill’? 3 Hur du […]