Många har stött på den så kallade tindersvindlaren Simon Leviev i nyhetsflödet, på Flashback och Youtube. Netflix har dessutom gjort en trovärdig och välgjord dokumentär om honom. Den senaste tiden har flera olika romansbedrägerier uppmärksammats, men tindersvindlaren Simon står i en klass för sig. Han har lurat kvinnor på mångmiljonbelopp. Simon har med sin extravaganta livsstil lyckats göra sitt liv till ett drama som inte ens fiktionen kan överträffa. 

“Drömprinsen” Simon Leviev på Instagram

Tindersvindlaren Simon, med de varma ögonen och extravaganta livsstilen, lyckades lura till sig miljontals kronor från kvinnor han träffat på nätet och sedan inlett ett förhållande med. De blir en perfekt “match” på Tinder och sedan träffas de i verkligheten. Kvinnorna kommer framförallt från europeiska storstäder och de första månaderna kantas av lyxiga restauranger, resor, hotell och intensiv uppvaktning. 

Han är snygg, trevlig och ständigt i rörelse, vilket framkommer i det generösa bildarkivet med Simon Leviev på Instagram. Allt finns där: dyrbara märkeskläder, bilar, båtar och ett privat jetplan som ger intrycket av att Leviev är en framgångsrik diamanthandlare från en känd familj. Tindlersvindlaren Simon rör sig i de absoluta innekretsarna i Europas städer.

Dramat med Simon tar en ny vändning

Simon Leviev har många olika flickvänner parallellt, som han ständigt pendlar mellan. Ändå lyckas han få dem alla att känna sig utvalda, priviligerade och unika. När de träffas delar de luxuösa middagar på tu man hand, bor på de bästa hotellen och flyger mellan huvudstäder. 

Men efter ett tag framträder bilden av hur farlig handel med diamanter kan vara. 

De unga kvinnor Leviev har ett förhållande med blir tvungna att stötta och undsätta sin pojkvän, genom att ställa upp med tillfälliga lån. De låter honom dessutom använda deras kreditkort eftersom han är jagad av vad han kallar “fiender”, och inte kan använda sina egna kort. Kreditkorten kan lämna spår om var han befinner sig. MMS med dramatiska bilder på en misshandlad livvakt och upprörda meddelanden gör att flickvännerna ställer upp med stora belopp i lån.

“Mannen jag älskade var inte verklig”

Oron för Simons säkerhet förbyts snart i en annan oro. Kvinnornas skulder växer och inga pengar kommer tillbaka in på deras konto. De kärleksfulla samtalen med Simon förbyts i stressiga, otåliga avvisanden och snart inser de att något inte stämmer. 

Cecilia, en norsk kvinna tindersvindlaren föreslagit skulle leta lägenhet åt dem i London, får påstötningar från American Express om övertrasseringar. Sanningen om bedrägeriet börjar rullas upp. Den man som hon trodde sig ha ett djupt och äkta förhållande med visar sig vara en bedragare.

Efter att ha hämtat sig från den första chocken med total kollaps och allvarliga självmordstankar  reser Cecilia tillbaka till Oslo och bestämmer sig för att ge igen. Genom att generöst dela med sig av alla konversationer, bilder, filmer och röstmeddelanden till Norges största dagstidning, Världens Gang får hon hjälp att forska vidare.

Jakten på Simon Leviev

Snart upptäcker de att Cecilia bara är ett av tindersvindlaren Simons många offer. Ett stort antal kvinnor har förblindats av hans rikedom, lyx och uppvaktning. I Stockholm hittar de Pernilla som bara varit vän med Simon – men ändå lånat ut hundratusentals kronor. Tillsammans söker Cecilia och Pernilla i Simon Levievs förflutna, och avslöjar att han inte alls har något släktskap med den framgångsrika diamanthandlarfamiljen som han påstått sig ha.

Även om allt kändes så rätt i stunden inser de i efterhand att de varit godtrogna. Kvinnorna önskar att de följt dessa råd som de nu vill dela med sig av till andra kvinnor:

  • Det som verkar vara för bra för att vara sant är förmodligen det.
  • Man aldrig ska lämna ut ett kreditkort som någon annan kan använda.
  • Om man är den enda som kan “rädda” situationen ekonomiskt är något fel.
  • Det är viktigt att kontakta banker och kreditinstitut när man blir misstänksam.
  • Vara öppen med det som hänt och varna andra.
  • Gå till polisen.

Sagan har ett slut för tindersvindlaren Simon – eller?

Simon Leviev började sitt liv i de fattigare, ultraortodoxa judiska kvarteren i Tel Aviv. Redan som tonåring inleder han sin karriär som bedragare. Han döms för checkbedrägerier, men undkommer genom att skaffa ett falskt pass och fly landet. Bedrägerierna fortsätter, men nu finns internets alla nya möjligheter. I Finland döms han 2018 till ett fängelsestraff för att ha svindlat tre kvinnor.

Slutligen hinner rättvisan ikapp även den skickligt undflyende bedragaren. Israeliska polisen griper honom för att resa med falskt pass i Grekland och han döms till ett och ett halvt års fängelse. Det skickligt genomförda bedrägeriet på miljontals kronor går inte att bevisa eftersom det i huvudsak handlat om kontanter och att han använt kvinnornas kreditkort med deras tillåtelse. 

Tindersvindlarens nya liv – Simon i Tel Aviv

Tinderbedragaren Simon släpptes på grund av coronapandemin och gott uppförande redan efter fem månader. Numera lever Simon i Tel Aviv med sin nya flickvän, modellen Kate Konin. Han nekar till alla anklagelser som riktats mot honom som tindersvindlare. Cecilia, Pernilla och ytterligare en kvinna som figurerar i Netflix-dokumentären avfärdar han som lögnare och lycksökerskor.

Simon Leviev lyckas, enligt egen utsago, behålla sin luxuösa livsstil genom investeringar i Bitcoin. Han planerar att ge ut en bok och göra en dokumentär om sitt annorlunda livsval. I en intervju 2021 tillfrågas hans nya flickvän om hon lånat ut lånat ut några pengar till honom? 

“Självklart inte,” säger hon med ett leende.

Nästa inlägg

Malte stefansson släkt med janne stefansson

mån jan 30 , 2023
Förståelse är en nyckelfaktor när det kommer till släktskap och familjeband. Mycket har sagts och skrivits om sambanden som råder mellan olika medlemmar i Stefansson-klanen. […]